T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / YÜREĞİR - Karşıyaka Orhan Çobanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek İçeçek Hizmetleri Alanı

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI HAKKINDA GENEL BİLGİ

       1.1. Alanın Tanımı

 Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

1.2. Alanın Amacı

 Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

1.3. Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği

 Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine sebep olmuştur.

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Küçük bir ihmal yüzlerce insanın sağlığını bozarak besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

Ülkemizde yiyecek içecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren pek çok işletme vardır. Kamu ve özel sektörde çalışanlara yemek servisi yapılan mutfakların yanı sıra çeşitli fabrikalar, işyerleri, restoranlar, oteller, barlar, fastfood tüketimi yapılan yerler vb. bunların içinde yer alır.

Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir.

Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Ulaşım sektöründeki yolcu hareketlerindeki artış ve yolcu hizmetlerinin önem kazanması, hosteslik mesleğinin gelişmesine ve istihdam alanlarının artmasına neden olmuştur. Hostesler seyahat sırasındaki yolcu hizmetlerinin yanı sıra yiyecek içecek hizmetlerini de vermektedirler. Bu ortak yeterlikleri sebebiyle de hosteslik mesleğinin yiyecek içecek hizmetleri alanı içinde yer alması uygun görülmüştür.

Beslenme sistemlerinde çok önemli olan HACCP (Hazard Analyzis of Critical Control Points=Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri) gıda güvenliğini sağlamayı hedefleyen bir yaklaşımdır. İlk kez 1988 yılında HACCP sistemi yasal boyut kazanarak Avrupa'da önemli mesafeler kat etmiştir. HACCP sistemi tehlikelerin ve kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve bunların takip edilerek kontrol altına alınmasında diğer kontrol sistemlerine göre daha ucuz bir yoldur. Çünkü bu sistem, önleyici tedbirleri alarak yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar geçen süreç içinde üretimin her aşamasını kontrol altında tutarak problemlerin ortaya çıkmasını önler.

Gerek Uluslararası gerekse ulusal düzeyde güvenli, sağlıklı gıdalar ve kaliteli bir hizmet için HACCP yönetim sistemi etkinliğinin kavranması, yetkili kuruluşlar ve tüketicilerin bilinçlenmesi HACCP uygulamalarını yaygınlaştıracaktır.

 1.4. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının Alt Dalları 

·         Mutfak dalı

·         Pastacılık dalı

·         Servis dalı

·         Bar dalı

·         Host-hosteslik dalı

 1.5. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Yer Alan Meslekler

·         Aşçılık

·         Pastacılık

·         Servis Personeli

·         Barmenlik/Barmaid

·         Hostluk/Hosteslik

Bu meslek elemanlarının dışında Sos Aşçısı, Sıcak Yemek Aşçısı, Soğuk Yemek Aşçısı, Kahvaltı Aşçısı Baklavacı, Börekçi, Pizzacı, Muhallebici, Yufkacı, Hamurkar Kasap, Barlar Şefi, Bar Kaptanı, Şarap Servis Elemanı, Tranşör, Kahveci Güzeli, Komi, Bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır. Host/Hosteslik meslek dalında da Uçak Hostesi, Yer Hizmetleri Hostesi, Tren Hostesi, Otobüs Hostesi, Fuar/Kongre Hostesi meslekleri yer almaktadır.

 1.6. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının İş Olanakları

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

·         Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

·         Pastanelerde,

·         Kurum mutfaklarında,

·         Kafeterya, bar ve restoranlarda,

·         Yemek fabrikalarında,

·         Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,

·         Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda, vb. yerlerde çalışabilirler.

1.7.Yiyecek İçecek Hizmetleri Personelinde Aranan Özellikler

·         Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,

·         Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,

·         Temiz, titiz, dikkatli çalışan,

·         Sorumluluk sahibi,

·         Hızlı hareket edebilen,

·         Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

·         İş güvenliğine dikkat eden,

·         Araştırmacı ve yaratıcı,

·         İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,

·         Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan

·         Yabancı dil bilgisi olan

·         Yeniliğe açık kişiler olmalıdır.

2.YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI MEZUNLARI İÇİN ÜNİVERSİTE PROGRAMLARI

 2.1. Tercih Edebilecekleri 4 Yıllık Üniversite Programları 

·         Yiyecek İçecek Hizmetleri Turizm Rehberliği 

·         Rekreasyon Yönetimi

·         Gastronomi

·         Gastronomi ve Mutfak Sanatları

·         Konaklama İşletmeciliği

·         Konaklama ve Turizm İşletmeciliği

·         Turizm İşletmeciliği

·         Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

·         Turizm ve Otel İşletmeciliği

·         Turizm ve Otelcilik

·         Yiyecek-İçecek İşletmeciliği

 2.2. Tercih Edebilecekleri 4 Yıllık Üniversite Programları

·         Aşçılık

·         Gıda Teknolojisi

·         İkram Hizmetleri

·         Kültürel Miras ve Turizm

·         Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri

·         Turist Rehberliği

·         Turizm Animasyon

·         Turizm ve Otel İşletmeciliği

·         Turizm ve Seyahat Hizmetleri

10-10-202310-10-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.10.2023 - Güncelleme: 22.10.2023 14:12 - Görüntülenme: 244
  Beğen | 1  kişi beğendi